Koło LMP Dzieciom – Warsztaty „Matematyka w życiu codziennym”

W dniu 3 kwietnia 2019 roku studenckie Koło Naukowe  Laboratorium „Matematyczne” Paradoks z siedzibą na Wydziale Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytetu Zielonogórskiego zorganizowało i przeprowadziło tamże specjalnie dedykowane warsztaty matematyczne pt. ”Matematyka w życiu codziennym” dla uczniów klasy V B (20 osób) oraz ich nauczycieli Jerzego Barańskiego (matematyka) i Małgorzatę Soloch (polonistkę, wychowawczynię klasy V B) ze Szkoły Podstawowej im. M. Skłodowskiej-Curie w Ośnie Lubuskim, którzy odwiedzili nasz wydział w tym dniu.

Warsztaty składały się z krótkiego wykładu na temat systemu binarnego, traktowanego jako wprowadzenie do programowania, a w szczególności do zapoznanie się z funkcją IF i jej zastosowaniem (bankomat, logowanie, sprawdzanie wieku), które poprowadzili studenci Koła Naukowego LMP Patryk Wolniewicz oraz Aleksander Nowak pod przewodnictwem opiekuna koła dr Krystyny Białek.

Po wykładzie uczniowie mieli okazję wykazać się wiedzą matematyczną, umiejętnością logicznego myślenia, pomysłowością oraz refleksem podczas rozwiązywania zagadek i rebusów matematycznych uczestnicząc aktywnie w zajęciach warsztatowych przygotowanych i przeprowadzonych przez studentki: Barbarę Michalik, Aleksandrę Spruch i Klaudię Skomoroko przy wsparciu dr Ewy Synówki – Bejenki, dr Ewy Sylwestrzak-Maślanki oraz dr Krystyny Białek z koła LMP. Wszyscy zwycięzcy konkursu oraz  uczestnicy warsztatów zostali nagrodzeni gadżetami z logami WMIiE oraz UZ.

Mamy nadzieję, że w tym dniu z budynku Wydziału Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytetu Zielonogórskiego nikt nie wyszedł znudzony, a uczniowie pogłębili swoją wiedzę z zakresu matematyki i programowania.

Uczestnicy zajęć i ich nauczyciele zapowiedzieli, że odwiedzą nas wraz z uczniami ze starszych klas, aby uczniowie mogli poczuć potęgę wiedzy matematycznej oraz atmosferę wyższej uczelni. Wyrazili nadzieję, że środowe spotkanie w przyszłości przerodzi się w długotrwałą współpracę pod hasłem „Dziś uczeń Szkoły Podstawowej w Ośnie Lubuskim – pojutrze student Uniwersytetu Zielonogórskiego”

Więcej pod linkiem:http://zsposno.superszkolna.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/322084/uniwersytet_zdobyty

Opracowała : Krystyna Białek opiekun kola LMP